Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

You are not connected. Please login or register

Ruski hrt(borzoj)

Go down  Sporočilo [Stran 1 od 1]

1Ruski hrt(borzoj) Empty Ruski hrt(borzoj) 22.08.09 13:58

Kop.

Kop.
Admin

Ruski hrt, ali kot bolj znani borzoj. Je lep, eleganten in spoštovanja vreden pes, ki so ga car in ruski predrevolucijski plemiči uporabljali za tradicionalen lov na volkove. Po naravi je hiter in zelo izkušen lovec; njegov nagon je pogosto treba obrzdati s primernimi vajami poslušnosti.


SPLOŠNI VIDEZ

Borzoj je eleganten in skladno grajen pes kvadrataste postave z dolgo ozko, suho glavo ima tudi zelo dolg gobec. Smrček je vedno črn. Črno obrobljene temne oči so ovalne mandljaste oblike. Majhni, tanki in koničasti uhlji so nastavljeni visoko in precej zadaj. Dolga, svilnata dlaka je rahlo nakodrana ali valovita; na glavi, uhljih in šapah nog je kratka in gladka, na vratu, podprsju, okončinah, stegnih in repu pa daljša. Okoli vratu tvori košat ovratnik. Kožuh je ponavadi bel s temnejšimi znamenji, dovoljene pa so vse barve. Dolg nizko nasajen rep je srpasto zavit.

ZGODOVINA

Borzoj verjetno izvira iz dežel Bližnjega vzhoda, kjer je imel kratko dlako. Od tam so ga pripeljali na sever, kjer so ga križali z dolgonogim ruskim ovčarskim psom in tako ustvarili odpornejšega psa z dolgo dlako, ki ga je varovala pred mrzlim podnebjem. Njegova zgodovina je povezana s kraljevimi in cesarskimi dvori: ruski car je leta 1842 kraljici Viktoriji podaril nekaj psov te pasme, ki so zbudili zanimanje britanskega plemstva. Nato so pasmo vzrejali in selekcionirali v Veliki Britaniji, Franciji, na Nizozemskem, v Belgiji itn. Leta 1891 je ruski hrt prispel tudi v ZDA, kjer je danes dokaj razširjen.

ZNAČAJ

Ruski hrt je zadržan, aristokratski in včasih svojeglav, sicer pa umirjen ter navezan na gospodarja in družino. Do tujcev je nezaupljiv, vendar ni dober čuvaj.

NEGA

Potrebuje primerno kakovostno hrano, ob kateri se ne zredi. Kožuh moramo pogosto česati in krtačiti.

ŽIVLJENSKO OKOLJE

Lahko živi v stanovanju, kjer klub velikosti ni nadležen, vendar potrebuje veliko gibanja na prostem.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vzrejna država: Rusija
Velikost: velika
Plečna višina: pes; 73-82cm psica; 68-77cm
Teža: 35- 45 kg
uporaba: lovski pes, spremljevalec

https://kosmatinci.forumsl.net

Nazaj na vrh  Sporočilo [Stran 1 od 1]

Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu