Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

You are not connected. Please login or register

 » Bolezni » Steklina

Steklina

Go down  Sporočilo [Stran 1 od 1]

1Steklina Empty Steklina 22.08.09 13:44

Kop.

Kop.
Admin

Steklina je virusna bolezen, ki povzroči vnetje možganov in hrbtenjače (povzročitelj je Rhabdovirus). Virus se nahaja v slini okužene živali, ki lahko bolezen prenese z ugrizom ali lizanjem. Okuži se lahko vsak sesalec (torej tudi človek). Najpogostejši prenašalci pa so lisice, psi in mačke.

Ko virus vdre v telo, najprej potuje po živcih v hrbtenjačo in v možgane, kjer se razmnožuje. Nato po živcih potuje do žlez slinavk in s tem v samo slino. Prenos okužbe s krvjo je sicer možen, vendar redek. Virus se začne izločati v slini malo pred nastopom kliničnih znakov (običajno manj kot 10 dni prej).

Klinični znaki
Bolezen se pri živali ponavadi pojavi od 14 do 80 dni po okužbi in poteka v dveh fazah: prva je prodromalna, sledi pa ji bodisi furiozna bodisi paralitična faza. V prvi fazi se psu spremeni obnašanje, žival noče jesti in piti ter običajno išče samoto. V tej fazi lahko mirni psi postanejo živahni in obratno. Prodromalna faza ponavadi traja od 1 do 3 dni.

V primeru »furiozne« stekline postane žival v drugi fazi zelo agresivna, napadalna in neprevidna ter se ne boji svojih naravnih sovražnikov. Zenice so razširjene, pes pa pogosto blodi po okolici in napada druge živali, ljudi in ostale premikajoče se predmete. Ko bolezen napreduje, pride do mišične inkoordinacije in krčev, sledita hromost in smrt, ki jo povzroči progresivna paraliza.

Pri psu, ki ima »paralitično« obliko stekline, opazimo zgodnjo paralizo grla in žvekalnih mišic. Pojavi se obilno slinjenje, zaradi paralize pa ne more požirati. Taki psi niso agresivni in zelo redko poskušajo ugrizniti. Paraliza hitro napreduje na vse dele telesa, sledita koma in pogin.

Diagnoza
Klinična diagnoza je sicer možna, vendar je običajno težavna, saj lahko v prodromalni fazi steklino zamenjamo z drugimi boleznimi. Okužbo običajno dokažemo s pregledom vzorca možganskega tkiva poginule živali.

Zdravljenje
Steklina pri psu ni ozdravljiva.

Preventiva
Edina zaščita proti steklini je cepljenje, ki je v Sloveniji za vse pse zakonsko obvezno. Cepimo jih enkrat letno.

Če žival, za katero sumimo, da je okužena s steklino, ugrizne človeka, jo moramo ujeti in opazovati, včasih pa celo evtanazirati zaradi pregleda vzorcev možganskega tkiva.

Če človeka ugrizne pes, ga mora veterinar opazovati deset dni (prvi, peti in deseti dan po ugrizu), kljub temu, da ne kaže znakov stekline.

Vir: http://blog.veterinar-ka.net/2008/03/28/cepljenje-psov-proti-steklini/#more-129

https://kosmatinci.forumsl.net

Nazaj na vrh  Sporočilo [Stran 1 od 1]

 » Bolezni » Steklina

Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu