Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

You are not connected. Please login or register

Zlati prinašalec(golden retriever)

2 posters

Go down  Sporočilo [Stran 1 od 1]

Anja

Anja

V 19. stoletju je potekalo iskanje med Britanskim nižjim plemstvom za popolnim lovskim psom. Kot rezultat tega ima večina današnjih prinašalcev in ostalih lovskih psov korenine v tej državi. Veliko jih je poskusilo to doseči z mešanjem raznih lovskih psov z željo, da bi pridobili njihove najboljše lastnosti. Včasih je to delovalo vendar bolj pogosto ni.

Izvor Zlatih Prinašalcev leži v skrbnem delu Sira Dudley Marjoribanksa (kasneje prvi Lord Tweedmouth),ki se je tudi odločil vzrediti dobrega lovskega psa. Po eni od pripovedi kaže,da so bili njegova osnova Ruski cirkuški psi, ki so bili malce večji od današnjih Zlatih Prinašalcev, izjemno inteligentni in oker rumeni.

Leta 1865 je Lord Tweedmouth kupil rumenega prinašalca "Nous" od neregistriranega zaroda, ki je bil iz legla črnih Kodrastih Prinašalcev. Ta fenomen rumenega Prinašalca v Črnem leglu se je zgodil kar velikokrat. Nous se je kasneje paril z "Belle", (Tweed Water Spaniel), in kot rezultat je skotila štiri psičke, ki so izpolnjevale želje. Skozi vsa leta so se ti psi mešali še z Kodrastimi Prinašalci, Irskimi Setri in kasneje še z peščeno-barvnimi Bloodhoundi, da bi izpopolnili pasmo. Barvni odtenki kožuha Zlatih Prinašalcev tistega časa se razlikujejo, od lisičje rdeče do svetlo kremne, kot tudi dolžina dlake.

Kennel Klub iz Anglije je registriral prvega Zlatega Prinašalca leta 1903. Takrat so bili registrirani kot "kratkodlaki Zlati Prinašalci". Leta 1911 so jih prepoznavali kot dve različni pasmi "Rumeni ali Zlati Prinašalci" vendar so kasneje "Rumeni" izgubili ime in tako so ostali samo še Zlati Prinašalci.

Je simpatičen, živahen in močan pes. Že od daleč se vidi, da je vztrajen tekač. Je zelo prijazen. Značilna je dolga, zlata, gladka in rahlo valovita dlaka. Čelni in nosni del lobanje sta močno razvita, vendar ne groba. Zlati prinašalec ne sme delovati grobo. Oči in veke so temno obarvane in imajo mehak izraz. Rep je raven, poraščen in tvori zastavico. Ne sme biti nošen previsoko, sploh pa ne prek hrbta. Krovna dlaka ne sme biti skodrana, pod njo je gosta poddlanka, ki odbija vodo. Barve: vsi toni med zlato in smetanovo, kožuh ne sme biti rjav ali mahagonijeve barve. Plečna višina: Pes: od 56 do 62 cm, teža do 32 kg. Psica: od 51 do 56 cm, teža do 28 kg. Zlati prinašalec je bil v Angliji priznan kot pasma leta 1913. Nastal je iz križanja zlato rumenega Wavy Coat Retrieverja (prinašalca z valovito dlako), z vodnim španjelom, irskim setrom in rumenim goničem. Ni znano kako je potekalo križanje.

Pasmo je ustvarjal lord Tweedmouth sredi prejšnjega stoletja. Zlati prinašalec je zaradi svoje lepote postal priljubljena pasma. Pri lovu prinaša uplenjeno pernato divjad. Ker odlično plava, ga uporabljajo tudi v močvirnatih predelih, poraščenim z ločjem. Dejaven je tudi v hladni vodi, ker njegova poddlanka ostane suha in topla. Kot družinski pes je nadvse potrpežljiv, miren in navezan na člane svojega krdela. Zelo rad ima otroke. Ni agresiven, po naravi pa je čuječ. Je odličen delovni pes, brez večjih težav se ga da izšolati po programih klasične poslušnosti (brez obrambe), odličen sledar, uporaben za iskanje pogrešanih oseb, za iskanje ponesrečencev v ruševinah in v lavinah – snegu, potrebuje veliko prostosti in ukvarjanja z njim. Šolanje poteka izključno samo na motivacijo z predmetom in hrano. V višji starosti se včasih pojavlja siva mrena na očesu. Sicer je odporen. Ima dolgo življenjsko dobo.

VIR:
http://www.pasme-psi.com/pasje_pasme/zlatiPrinasalec/index.php

http://Anchek.webs.com/

Kop.

Kop.
Admin

Še slikice:

Zlati prinašalec(golden retriever) Maxi3

Zlati prinašalec(golden retriever) Maxi9

Zlati prinašalec(golden retriever) Maxi22

https://kosmatinci.forumsl.net

Nazaj na vrh  Sporočilo [Stran 1 od 1]

Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu