Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

You are not connected. Please login or register

 » Pasme » FCI 1 » Hrvaški ovčar.

Hrvaški ovčar.

3 posters

Go down  Sporočilo [Stran 1 od 1]

1Hrvaški ovčar. Empty Hrvaški ovčar. 15.11.09 11:55

Petra

Petra

Hrvaški ovčar - Nabriti čuvaj panonskih ravnic

Bolj majhen kot velik, bolj lahek kot obilen, bolj glasen kot tih, okreten in živahen kot sam zlodej, predvsem pa zelo skromen in za vsako pasje delo uporaben je kuža, ki nosi prvotno ime Canis pastoralis croaticus, hrvaški ovčar. Prav tak kuža ima severno od hrvaške meje, na Madžarskem, drugo ime, pravijo mu mudi. Celo strokovnjaki težko ločijo hrvaškega ovčarja in mudija, ki sta očitno ena in ista vrsta psov z dvema imenoma. Tudi Madžari ne zanikajo, da je njihov mudi iz 19. stoletja, ne iz sedmega.

Zgodovina, ki so jo Hrvati zapisali o svoji pasmi, pravi, da je hrvaški ovčar, avtohtoni pes naših sosedov Hrvatov, eden od tistih psov, ki so bili »od zmeraj«. Približno tako mi trdimo o našem kraškem ovčarju, obe pasmi pa sta bili mednarodno priznani leta gospodovega 1969.


Praviloma je pes za enega človeka, verjetno pa ob primerni vzgoji obstajajo tudi izjeme, ki se navežejo na celotno družino. Zaradi izredne aktivnosti in glasnosti se mi ne zdijo zelo primerni za družbo majhnim otrokom.

Do drugih psov načeloma niso problematični, vendar niso kdove kako družabni, pogosto pa se zelo navežejo na pse, s katerimi živijo. Nekateri dominantnejši predstavniki so bolj prepirljivi, vendar ob primerni vzgoji niso izrazito težavni. Do drugih domačih živali so zelo tolerantni.

Prva in najpomembnejša stvar pri vzgoji hrvaškega ovčarja je dobra socializacija. Mladiček mora biti izpostavljen vsem mogočim situacijam v urbanem okolju in imeti dovolj stika z ljudmi in drugimi živalmi, sicer se njegova nezaupljivost lahko stopnjuje v zelo težavna vedenja, od prevelikega strahu do napadalnosti. Zaradi velike količine energije in želje po delu je izredno pomembno, da je hrvaški ovčar zaposlen. V nasprotnem primeru hitro postane naporen sostanovalec. Poleg težav, kot so uničevanje stanovanja in prekomerno lajanje, pogosto razvijejo tudi napadalna vedenja. Čuvanje teritorija, vodnika ali samo nenadzorovana »paša« vseh premikajočih objektov lahko naredijo življenje s hrvaškim ovčarjem sila neprijetno. Do vseh teh vedenj pride, če ima kuža občutek, da vodnik ni sposoben voditi »gospodinjstva«.

Hrvaški ovčar se mora zavedati, da je njegov vodnik tisti, ki odloča, kaj in kako se bo delalo in kakšna je pri tem njegova vloga. Hkrati pa njegov vodnik ne sme nikdar pozabiti poudariti, da je hrvaški ovčar njegov najboljši prijatelj, zaveznik in sodelavec in da je življenje s tako družbo neskončno bolj zabavno in lažje. Če se izkažete kot vodnik in mu nudite dovolj zaposlitve, bo hrvaški ovčar razmeroma neproblematičen in resnično zabaven družabnik.

Za šolanje so zelo primerni zaradi ogromne želje po sodelovanju. Delo jih neskončno zabava, zato jih ni težko motivirati. So hitro učljivi, pa vendar moramo biti pri šolanju sprva resnično potrpežljivi, ker jim preveliko navdušenja kdaj pa kdaj onemogoča uporabo možganov. Vzrediteljica ene mojih psic je nekoč rekla – »zaradi vsega laježa ne slišijo svojih misli…« Šala, pa vendar ne tako daleč od resnice.

Vir

Hrvaški ovčar. Rudi2god01

vir

Psarne:
http://www.sen.si/moji_psi.htm
http://www.conmaige.hr/mydogs.htm
in še in še.Nazadnje urejal/a Petra 16.11.09 16:20; skupaj popravljeno 1 krat

2Hrvaški ovčar. Empty Re: Hrvaški ovčar. 16.11.09 16:11

husky lover

husky lover

Zelo lepi psi, toda karakter ni zame><. so mi pa zelo všeč (:

3Hrvaški ovčar. Empty Re: Hrvaški ovčar. 16.11.09 22:21

Kop.

Kop.
Admin

Lepi so...

https://kosmatinci.forumsl.net

Sponsored contentNazaj na vrh  Sporočilo [Stran 1 od 1]

 » Pasme » FCI 1 » Hrvaški ovčar.

Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu