Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

You are not connected. Please login or register

Srčni črvi

Go down  Sporočilo [Stran 1 od 1]

1Srčni črvi Empty Srčni črvi 22.08.09 13:44

Kop.

Kop.
Admin

SRČNI ČRV

Srčni črv je bolezen, ki jo povzroča notranji zajedalec Dirofilaria immitis. Gre za zajedalca, ki pride v telo živali in se naseli v njenih pljučih in srcu. Bolezen je najpogostejša in najbolj razširjena na toplih in vlažnih področjih, kjer so tudi komarji. Bolezni so predvsem izpostavljeni psi, vendar pa zanjo lahko obolijo tudi mačke. Do okužbe z virusom bolezni pride s pikom komarja. Komar s pikom oziroma ugrizom v telo vnese mikrofilarije oziroma mikroskopsko majhne črve. Ti pod kožo živali ostanejo približno dva meseca, po tem času pa preidejo v kri in krvni obtok. Po približno šestih mesecih ti črvi pridejo do srca in pljuč živali, kjer se dokončno razvijejo v odrasle živali. Do 30 cm dolge odrasle živali so bele barve. Kot omenjeno, bolezen prenašajo komarji. Ko komar ugrizne okuženo žival, s pitjem krvi vsrka tudi mikrofilarijo. Po približno štirinajstih dneh mikrofilarija v komarju dozori in jo komar prenese naprej na drugo žival s pikom, preko katerega v telo živali prenese tudi majhne črve. Odrasel črv v srcu ali pljučih živali lahko doživi tudi celo sedem let. Če v telo živali prideta samec in samica, lahko samica posledično parjenju v telo gostitelja izloči tudi več sto majhnih črvov.

Srčni črv je ena tistih bolezni, katere znaki prisotnosti se običajno pojavijo šele nekaj let po piku komarja in okužbi. Znaki prisotnosti bolezni so predvsem izguba energije, interesa in moči za igranje, oteženo dihanje, bruhanje, pogosti kašelj, izguba apetita, zvišanje krvnega pritiska,… Srčni črv posledično povzroči tudi pljučnico, srčno kap in trombozo.
V primeru obolelosti za boleznijo srčnega črva je potrebno seveda čimprejšnje ustrezno zdravljenje. Zaradi daljšega časa, potrebnega za ugotovitev prisotnosti bolezni in posledičnih težav, ki jih bolezen povzroča, je zdravljenje lahko tudi težavno. Bolezen se običajno odkrije s preiskavo krvi, rentgenom in ultrazvokom. Če preiskave pokažejo prisotnost večjega števila črvov, je potrebna operacija. Bolezen je moč zdraviti tudi z injekcijami in tableti. Nadvse pomembno je ustrezno preventivno zdravljenje.
1. Glede na to, da se črvi prva dva meseca zadržujejo pod kožo gostitelja, je žival priporočljivo po vrnitvi s počitnic odpeljati k veterinarju, ki bo nadaljnji razvoj in napredovanje bolezni zaustavil z injekcijo, s katero popolnoma uniči mikrofilarije.
2. Druga možnost preventive, še posebej če smo s psom na morju ali v predelih, kjer je bolezen prisotna ali pa vsaj obstaja nevarnost zanjo, pa je ta, da v aktivnem obdobju komarjev (od marca do septembra) psu vsak mesec dajemo tablete, ki jih predpiše veterinar.

Pravočasna preventiva je torej vsekakor boljša, učinkovitejša in nenazadnje tudi cenejša od vsakega zdravljenja in dodatnih nepotrebnih skrbi ter žalosti.

Vir: http://www.dpmz-trbovlje-drustvo.si/NASVETI/nevarnost_poletja.html

https://kosmatinci.forumsl.net

Nazaj na vrh  Sporočilo [Stran 1 od 1]

Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu