Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

You are not connected. Please login or register

Border collie[borderski ovčar]

3 posters

Go down  Sporočilo [Stran 1 od 1]

Kop.

Kop.
Admin

Border Collie
Borderski ovčar

IZVOR: Border collie izvira iz Northumberland-a na Škotsko/Angleški meji. Pasma izhaja iz starih britanskih gonjacev z dodatkom španjela, zaradi cesar je zadržal nekaj lovskega instinkta, kar lahko opazimo v njegovem karakteristicnem gibanju. Prva registrirana psa sta bila samec OLD HEMP in samica OLD MAIN, rojena leta 1939. Leta 1976 je pasmo priznal angleški Kennel club.

ZNACAJ: Border je izjemen priganjac, vzdržljiv, gibcen, neutrudljiv ovcarski pes. Pravijo, da ima Border oko, ki lahko hipnotizira žival. Prihuli se k tlom in hipnotizira žival s strastnim, napetim pogledom. Je perfekcionist z željo, da vedno ustreže svojemu lastniku. Niso primerni kot ljubljenci za ljudi, ki niso pripravljeni porabiti veliko casa za svojega psa. So prevec intelegentni, da bi zapravili dan s poležavanjem in brez dela. Ce se Border dogocasi, si sam poišce delo, kar pogosto ne zadovolji njegovega lastnika. Lahko postanejo unicevalni, ce jim je dolgcas. Ce so dlje casa sami, postanejo nevroticni, kar lahko pripelje do psihicnih motenj. Kot ena najbolj ucljivih pasem lahko služi tudi kot iskalec narkotikov in eksploziva, reševalec (ZDA) in je skoraj nepremagljiv v agilityu, obediencu (tekmovanje v poslušnosti), Frisbiyu in Flyballu.

NEGA: Border collie potrebuje redno cesanje in šcetkanje,da ostane dlaka blešceca. Vec nege potrebuje v casu menjave dlake. Mokro ali suho šamponiranje uporabimo samo v skrajnih potrebah. Redno pregledujmo kožuh in uhlja zaradi klopov.

ŽIVLJENJSKA DOBA: 12 – 15 let.

VIR: http://www.britanci.com/pasme_border.htm

še slikica:
Border collie[borderski ovčar] Border4

https://kosmatinci.forumsl.net

Petra

Petra

meni zelo lepa pasma. Very Happy bom sigurno enega nekoč imela Smile

Anja

Anja

Zelo mi je všeč ta pasma, smo jo hoteli prvo imeti Very Happy

http://Anchek.webs.com/

Sponsored contentNazaj na vrh  Sporočilo [Stran 1 od 1]

Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu